Omgång 4 – Frågetecken till utropstecken

Omgång fyra har vi hunnit till i Superserien 2016! De tre första har inte på något sätt varit utan drama och jag tänkte mig en snabb s k recap:

– Carlstad skåpar ut Tyresö på Tyresövallen i premiärmatchen som även var premiär i nya satsningen “Friday Night Lights” i TV4 Sport och på TV4 Play Premium. Dagarna efter kom chockbeskedet att Tyresös OC Leo Billgren lämnar alla sina uppdrag och Michel Jenmert tar vid rollen som OC. Dock ska inte anledningen vara fotbollsrelaterad men tråkigt likväl för ett Tyresö anfall som i första matchen bäst kan beskrivas som – krampaktigt.

Uppsala sparkar sin huvudtränare strax inpå seriestart efter lite meningsskiljaktigheter där tränaren inte skulle vara nöjd med bara en koordinatorroll. In med en ny huvudtränare och offensiv koordinator, ner till Malmö och där få se sig besegrade av Limhamn Griffins som i en tajt match gick segrande ur densamma med 7-6. Som tur är för Uppsala möter man Limhamn ytterligare en gång i serien och har då chansen att revanschera sig.

– Örebro får en hyfsat lätt start på serien med planenliga segrar över Stockholm och Uppsala. Man får bra rull på anfallet och får chansen att sätta sitt basförsvar mot andra lag istället för sig själva på träning.

– Limhamn slår Stockholm i premiären i en slarvig och förseelserik match. Sedan slår man Uppsala och åker till Karlstad som obesegrade inför fredagsmatch. Man håller jämn fart med Carlstad i 3/4 av matchen för att sedan inte riktigt orka utan låter det rinna iväg till Crusaders fördel.

Helgens matcher då. Jag tror som nedan:

Uppsala – STU, fredag 18:30 (TV4 Sport fr 18:20)

Vi börjar med att ta oss en lite närmare titt på mötet mellan Uppsala och STU som spelar Friday Night Football inför nationell TV-publik. Senast lagen möttes var 2015 och Uppsala vann då med mycket klara 54-29 i en match där herrarna Wikström och Nilsson kombinerat sprang för 179 yards och tre TDs. Det vill till att de gör något liknande den här gången för nyckeln till vinst för Uppsala ligger nog i att hålla STUs anfall borta från planen, samtidigt som att QB Stegman inte rosat marknaden i de två första matcherna. På skadelistan finner vi dock båda bollbärarna men det ska nog mycket till om de inte spelar ikväll i hemmapremiären. Ett frågetecken i försvaret är dock defensiva linjespelaren Gustav Kierebinski. Är han petad från startplatsen? Är han skadad?

STU kommer till spel med en match under bältet, mot Carlstad för två veckor sedan. Där förlorade man med 53-17, dock kunde man defensivt plocka ner tre bollar från Carlstads QB Juhlin och offensivt flytta bollen ok. RB Hedblom fick 10 chanser att springa med bollen och skapade 60 yards på de chanserna, detta på ett Carlstadsförsvar som är riktigt starka i “boxen”. Uppsalas försvar mot springspel är inte alls lika starkt som Carlstads, men däremot har man ett kompetent passförsvar. STUs chans offensivt ligger nog i att ge Hedblom 12-17 chanser på marken och lägga säkra passningar på kort till medeldistans. 70 spel han man med mot Carlstad i första matchen. Jag tror på något liknande här, med ett högt tempo som sätts av koordinator Juhlin. Defensivt måste man fortsätta på den inslagna vägen att skapa turnovers, något som defensiven linjespelaren J-P Lannefors säkert hjälper till med!

Jämn match, STU vinner i kraft av högt tempo på anfallet.

Limhamn – Tyresö, lördag 13:00

omröstningOm inte fredagens match i Uppsala blir en kittlande föreställning så har lördagens första match alla chanser att bli det och enligt mig kanske den mest ovissa matchen. Något av en måste-match för båda lagen, som endast möts en gång den här säsongen. Jag gjorde en liten snabbgallup på Twitter under torsdagen och majoriteten av de 64 röstande trodde på en Limhamnsvinst. Det ska dock sägas att det var jämnt i omröstningen där Limhamn drog iväg i början men Tyresö knappade in och till sist slutade det med 56 % övertag för Limhamn. För att Tyresö ska vinna den här matchen krävs det att anfallet verkligen kommer igång och producerar. Senast, mot Stockholm, vann man visserligen med 36-0. Dock var det special teams som stod för 22 av dem om jag inte missminner mig. Offensiva linjen har fått tillbaka den “pensionerade” Pablo Valenzuela som tillsammans med David Lee Strandmark gör jobbet bra, men det finns mer att önska från Malander, Myrsten och Peterson. Förhoppningsvis har QB Niznak funnit lite mer kemi med mottagarna Isaksson och Nässelqvist som tillsammans med ett bra springspel av RB Knutsson kan producera både ett bollkontrollerande spel och poäng.

Limhamn har gjort inledningen av säsongen 2016 bra, riktigt bra. Efter två vinster (Stockholm & Uppsala) och en förlust mot regerande mästarna är man säkert lite revanschsugna. Mot Carlstad visade man upp en stark defensiv, som kändes jämnstark över hela planen, men som dock mattades när Crusaders tunga springspel tog över i fjärde kvarten. Offensivt tog man också stora kliv mot föregående matcher där QB Brian Ensminger och RB Timmy Göransson såg till att bollen även kunde föras framåt på marken mot bra försvar. I luften var det mottagarna Tomovic och Hallbäck som stod för fiolerna framåt när man kombinerade för 184 yards framåt.

Historiskt har jag varit si så där på att tippa utgången av matcherna men jag förväntar mig en jämn historia på lördag, möjligtvis så jämn att vi får vår första övertidsmatch för året, dock med Limhamn som vinnare.

Stockholm – Örebro, lördag 15:00

Ett tidigt returmöte som man lyckats få till i spelschemat. Mycket till Örebros fördel som nu får en till, lite lättare, match under bältet före tungviktsmötet med Carlstad den 7 maj. Örebro har ångat på och QB John Knox har blivit varm i kläderna och etablerat sig som en quarterback med s k “escapability”. Defensivt får man klara sig utan LB Filip Jönsson som är avstängd denna match efter en utvisning senast mot Uppsala. Senast sprang man med bollen hela 50 gånger, säkert beroende på snögloppet som föll från skyn.

Stockholm har genomgått en renovering för att finna tillbaka till den forna storhetstiden. Man har inför året tagit in fler rekryter utifrån. 2016 har börjat motigt och tyvärr verkar man inte riktigt orka hela matcherna. Senast mot Örebro hade man 2/3 av allt anfall i luften. Så man måste komma igång med springspelet för att inte bli allt för lättlästa och endimensionella.

Jag tror inte Örebro kommer ha några svårigheter med att ta sig till slutspel tillsammans med Carlstad, och i helgen kommer ytterligare en seger att skrivas in i tabellen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.