Rapport från SM i barmarksdrag

Den 11-12 oktober avgjordes SM i barmarksdrag på Hemus Skidstadion i Vasaloppsstaden Mora. Totalt fanns 9 riesenschnauzrar med förare på startlinjen under helgen utspritt över fem olika klasser. Vi hade även två (!) stafettlag med i tävlingen. 

Lördagen bjöd på strålande sol och fint väder hela dagen. Lite skräckblandad förtjusning kanske då hundarna lätt kan gå varma när temperaturen stiger under dagen. Banan som skulle köras var en kuperad historia med rullande kullar att ta sig över och få riktiga återhämtningssträckor. Extra kul var även att se så många tillresta riesen-fans som var i Mora och hejade fram våra ekipage!

Första klassen ut med SRSK-representation var herrarnas cykelklass, DBM B, över 5.5 km. Med i den klassen hade vi nyligen korade Riesenmästaren Anders Johansson med Bardlands Qurax (Egon) & Patrick Johansson med Bruksgårdens Quiz (?). Det visade sig att Anders & Egons fina form höll i sig och efter första dagen ledde Anders med 35 sekunder före tvåan. Patrick & Egon trampade in på en fjärde placering efter lördagens lopp, endast fem sekunder före femman. Anders, som fick starta lördagens lopp som andra ekipage ut, fick på söndagens finalrunda starta först och inte ha fördel av att jaga någon framför. Något som oftast är att föredra. Det stoppade dock inte Anders & Egon som forcerade Hemusbanan 8 sekunder snabbare än under lördagen, cyklade ifrån resten, vilket innebar seger och det första SM-tecknet i detta parets historia. Patrick gjorde även han ett mycket starkt lopp under söndagen, höll undan och drygade ut och höll därmed fjärdeplatsen. Grattis båda två!

Näst på tur var damernas cykelklass, DBW B, med Karin Ljudén med Carlshills Singha, Andrea Collin med Rissies P-Edvin och Anna-Carin Lönn med Deens Timo (Timmie). Timmie, som Anna-Carin tagit SM-guld i klassen flera gånger tidigare, fick klartecken att starta så sent som på onsdagen före tävlingarna efter en muskelskada. Efter lördagens lopp låg Anna-Carin & Timmie på andra plats, 1:08 efter fjolårstvåan Tina Stenholm. Andrea & Edvin cyklade in på en stabil tredje plats efter lördagen med 1:13 upp till Anna-Carin och 38 sekunder ner till fjärdeplatsen. Karin & Singha cyklade in som 9:a efter lördagens lopp efter att Singha gått lite hårt i värmen och helt enkelt inte hade något krut kvar i slutet av loppet. Bra utgångläge alltså för både Anna-Carin och Andrea inför söndagens lopp där de båda får jaga den framför. Nu skulle det visa sig att Tina Stenholm och hennes malinois var alldeles för starka den här helgen. Anna-Carin & Timmie körde på allt vad tygen höll men kunde inte knappa in på ledaren utan slutade på andra plats efter en minst sagt icke optimal uppladdning. Andrea & Edvin stod för en stabil insats och cyklade in på en ohotad tredje plats, 2:28 efter Anna-Carin och 4:39 efter segrarinnan. Karin & Singha, som idag kändes piggare och på gång, kunde inte göra mer åt sin placering från lördagen utan slutade på 9:e plats. Grattis till er alla tre till fina placeringar!

Riesenmästaren i scooter, Joakim Leverström med Arbaqs Major, startade i herrarnas scooterklass en hund, DSM1 B. En påtagligt nervös förare gjorde tillsammans med Major ett mycket stabilt lopp under lördagen och kickade in som trea och låg relativt säker på den placeringen då det skulle krävas en genomklappning under söndagen för att förlora den. Under söndagen var dock fokus på att ta in så mycket tid det gick på framförvarande ekipage. Joakim & Major gjorde ett lopp som var hela 1:10 snabbare än lördagen och behöll sin tredje plats, ett brons till Joakim & Major. Grattis!

Två löpklasser återstod med, i herrarnas klass DCM B, Fredrik Nilsson med Bardlands Prins Pohlman och Hans Gunnarsson (undertecknad) med Qulingens Första Snabba. I damernas veteranklass DCWV B startade Kerstin Knobloch med Roxy von Elberfeld. Linlöpningen var något kortare än de övriga klasserna och mätte 3 km. Fredrik & Pohlman sprintade iväg och spurtade in på en fjärde placering, 59 sekunder efter ledaren. Inför söndagen fanns bara ett mål och det var att ta in de där 34 sekunderna upp till tredjeplatsen! Det räckte dock inte till på söndagen utan Fredrik & Pohlman slutade på fjärde plats, 1:43 efter segraren. Jag & Snabba slutade på femte plats ytterligare 1:49 efter. Detta efter ett lopp på lördagen som hade mer att önska. Grattis Fredrik till de fina loppen! Kerstin & Roxy var nu kvar och man visade verkligen vad man gick för när man sprang in dryga 1:30 före tvåan under lördagen och drygade ut ledningen under söndagens lopp. Totalt var Kerstin & Roxy 2:36 före tvåan och vann därmed SM-guldet! Grattis!

Kvar var stafetten där SRSK ställde upp med två lag med tre deltagare i varje. Stafetten avgörs i linlöpning, scooter och cykel med masstart och först i mål vinner. Här gör man heller ingen skillnad på hundklasser så alla hundar tävlar mot varandra på samma villkor. Våra två stafettlag slutade på 15e (lag 2) & 16e (lag 1) plats av 18 lag. Roligt var att även ett annat helt lag av brukshundsras, Svenska Beuceronklubben, startade med ett lag. Det tråkigt var att de slutade på 14e plats och därmed före våra lag. Deltagarna i våra lag var i lag 1: Hans Gunnarsson, för dagen iklädd en Stålmannendräkt, Joakim Leverström & Andrea Collin. I lag 2: Fredrik Nilsson, Anders Johansson & Karin Ljudén.

Grattis till alla fina placeringar och ett extra stort grattis till våra medaljörer:

Guld – Anders Johansson, Kerstin Knobloch

Silver – Anna-Carin Lönn

Brons – Joakim Leverström, Andrea Collin

Bilder tagna av Cilja Österberg utom KK1.jpg som är taget av Tomas Falk. Tyvärr har jag inte funnit några bilder med varken bättre upplösning eller som är skarpare…

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.