9-1-3 & 4 i praktiken?

Så var diskussionen igång även i Sverige. Regel 9-1-3 & 4 som fått en förändring i straff från endast avståndsstraff till avståndsstraff + utvisning. En bra ändring tycker jag. Tycker inte vi haft särskilt stora problem med det här med endast ett fåtal regelbrott under de senast två åren. I Superserien då vill säga, vet inte hur det sett ut i landet i de övriga.

Kort kan vi säga att regeln ser ut så här (från IFAFs regelbok 2014-15, sv översättning):

Att göra till måltavla / inleda kontakt med hjälmens topp

Paragraf 3. Ingen spelare får göra till måltavla och inleda kontakt mot en motståndare med sin hjälms topp. Om tvivel råder, är det ett regelbrott.

Att göra till måltavla och att inleda kontakt mot huvudet eller området kring nacken hos en försvarslös spelare
Paragraf 4. Ingen spelare får göra till måltavla och inleda kontakt mot en försvarslös spelares huvud eller området kring nacken med hjälmen, underarmen, handen, knytnäven, armbågen eller axeln. Om tvivel råder, är det ett regelbrott.

I IFAF-regelboken har man inte tagit med ett avsnitt som står direkt under detta i NCAAs regelbok (som IFAFs regelbok är baserad på). Där står:

Note 1: “Targeting” means that a player takes aim at an opponent for purposes of attacking with an apparent intent that goes beyond making a legal tackle or a legal block or playing the ball. Some indicators of targeting include but are not limited to:

Launch-a player leaving his feet to attack an opponent by an upward and forward thrust of the body to make contact in the head or neck area
A crouch followed by an upward and forward thrust to attack with contact at the head or neck area, even though one or both feet are still on the ground
Leading with helmet, forearm, fist, hand or elbow to attack with contact at the head or neck area
Lowering the head before attacking by initiating contact with the crown of the helmet

Här förklaras själva begreppet “targeting” eller “göra till måltavla”. Det gör man aldrig i IFAFs regelbok. Varför det är så, det vet jag inte. Dock ska jag ta reda på det.

Här ser man alltså att “targeting” är att sikta och attackera någon med uppenbart uppsåt som går utöver att göra en legal blockering, tackling eller spel mot bollen!

Med den här förklaringen anser jag att det är MYCKET SVÅRT att se regelbrott på offensiva spelare.. Försvarsspelare har oftast högre fart och kommer därför med större kraft. De har även “bara en uppgift” – att tackla bollbäraren. I de allra flesta situationer kryper ju den anfallande spelaren ihop för att skydda sig. Om sedan hjälmen träffar först ser inte jag som ett uppsåt att skada el liknande.

Återstår att se vad IFAF har för förklaring och regeltolkning. Något som vi definitivt får invänta i Sverige och anta så fort det kommer. Annars ser jag en risk till att vi blir alldeles för övernitiska (som hänt tidigare) och istället förstör spelet för regelbrott som inte är där.

Ett par klipp på det här då. I NCAA ska man även säga att utvisningen är reviewable, fortfarande 15 yds regelbrott men de kan “ta tillbaka” utvisningen. Det här kommer vi inte ha möjlighet till i Sverige.

  • I första klippet kommer vi få se ett regelbrott mot 9-1-4 av KJ Morton i Baylor mot Oklahoma. Här tar man tillbaka utvisningen då man ansåg, efter repriser, att kontakten var axel mot axel.
  • I nästa ser vi ett skolexempel på targeting med 15 yds och utvisning:
  • I sista exemplet ser vi en kallad flagga på något som kanske inte borde varit ett regelbrott då bollbäraren halkar. Den defensiva backen siktar lågt, offensiva spelaren halkar och det resulterar i att de träffar hjälm mot hjälm. Utvisningen tas tillbaka men man blir fortfarande bestraffade 15 yds för tacklingen som egentligen kanske inte skulle vara ett regelbrott.

Det här visar på hur svårt och hur på tårna man måste vara som domare i amerikansk fotboll för att fatta så bra beslut som möjligt. Och det här är bara två regler av några stycken 😉 Ni domare därute som läser det här. Se till att ni inte bara har regelkunskapen utan även den praktiska övningen i bedömningar samt även den fysiska förmågan att orka hålla koncentrationen en hel match!

Uppdatering 4/1 21:05
Efter en dags efterforskning så har vi funnit att det faktiskt FINNS ett avsnitt i regelboken där NCAA-noteringen står. Ber om ursäkt för det. Kapitel 2-35 behandlar ovan nämnda “Note 1”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.