Texas Red Chili – det bästa

Fick ett ryck och blev otroligt sugen på chili! Så en Texas Red fick det bli i söndags. Det tar ju en stund att göra (3-4h) så till fotbollen på kvällen blev det ingen chili då den stod och puttrade på spisen. Det är ju relativt enkelt att göra och svingott så testa ni med:

Texas Red Chili

 • 6 st torkade chilifrukter (jag köper torkade på ICA, funkar bra)
 • 2 st färska piri-piri (eller valfri sort) finhackade med fröfäste, frön och mellanväggar
 • ev Chipotle Sauce and Marinade (efter styrka och smak) eller annan chipotlesås/pasta
 • 1 kg högrev
 • 200 g rökt sidfläsk (bacon funkar)
 • kalvfond
 • 50 cl mörkt öl (gärna porter)
 • 1 st stor gul lök
 • 2 st stora vitlöksklyftor eller solovitlök
 • 1 st röd paprika
 • 200 g rotselleri
 • 2 msk mald spiskummin
 • 1 msk mald koriander (funkar utan)
 • 1 msk mald ancho (funkar utan)
 • 2 tsk mald kanel
 • en nypa socker
 • oregano
 • salt

Gör så här:

 1. Torrosta den torkade chilipepparn på svag värme. Vänd på frukterna ett par gånger. Det tar ungefär 10-15 min. Var noga så att de inte bränns vid. Lägg dem sedan i kokhett vatten – de skall dock inte koka utan bara ligga i blöt ca 15 min tills de blir mjuka.
 2. Skär högreven i sockerbitsstora bitar. Skär sidfläsket i små tärningar. Bryn högreven och sidfläsket i het panna med lite olja och smör. Bryn lite åt gången så att det inte börjar koka i pannan. Salta försiktigt.
 3. Hacka vitlöken fint. Hacka den gula löken, paprikan och rotsellerin i fina bitar, men inte allt för smått. Hacka piri-pirin fint. Låt allt fräsa med i köttet.
 4. De torkade pepparfrukterna bör vara mjuka vid det här laget. Ta upp ur vattnet – ta bort fröfäste och frön. Ta bort ev hårt skal. Kör chilefrukterna i en mixer till en puré tillsammans med lite av vattnet som de legat i. Tryck purén genom en finmaskig sil så att ev frön och hårda skalbitar blir kvar i silen.
 5. Låt chilepastan, spiskummin, den malda koriandern, mald ancho, socker, kanel och 2-3 msk av chipotlesåsen gå med i fräset någon minut. Rör om. Slå i öl och fyll på med kalvfonden så att det lite mer än täcker köttet. Låt alltihop puttra på spisen i 3-4 timmar under lock, de sista 40 minuterna låter du grytan puttra klart utan lock.
 6. Några minuter innan servering är det dags att salta upp chilin om det behövs, runda av och hotta till den lite till med Chipotle Sauce and Marinade. Smaka så du får en angenäm hetta på chilin.
 7. Precis innan servering strör du över och rör ned lite oregano i chilin.

Ät det gärna med ett gott surdegsbröd eller använd istället för köttfärs till nachosen. Det blir asgott!

Se så, ut och handla!1236341_10151686002733437_817593072_n

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.