Kvällsmat/middag

Varit tyst här ett tag. Har ingen ursäkt till det utom att man har dömt o haft sommar 🙂

Sitter här nu och väntar, väntar på att havregrynen ska svälla 🙂 Gör tekakorna från Leilas bok Piece of cake i skrivande stund. Blev extremt sugen på dem till kvällsmat tillsammans med en kopp te. Tog halv sats för o hålla det färskt (=inte så mycket plats i frysen). Gjort dem förut o de är väldigt goda, fast idag orkar jag inte göra kakor av dem utan drar ut degen i en långpanna o gräddar en stor 🙂

10 stycken

5 dl mjölk
4 dl havregryn
½ msk salt
1 msk ljus sirap
150 g smör
25 g färsk jäst
8-9 dl vetemjöl

Värm mjölken till ca 50 grader. Häll i havregryn, salt och sirap och låt stå och svälla i 20 minuter.
Smält smöret och rör ner i grynblandningen. Smula ner jästen och rör om ordentligt. Tillsätt vetemjölet lite i taget tills det blir en lös deg. Jäs under bakduk till dubbel storlek i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Knåda degen på ett mjölat bakbord, dela den i tio bitar och kavla ut till runda kakor ca 1 cm tjocka. Nagga dem med gaffel och jäs under bakduk på plåtar med bakplåtspapper i ca 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Klart!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.