Antidoping och hundar

Fick ett meddelande av en vän idag. Ett meddelande med en bild på ett inlägg på Instagram från kanske den största leverantören av kosttillskott till hund i Sverige:

Varför jag blir så upprörd över det här är för att här har vi ett företag, som säljer kosttillskott, både “vanliga” och såna som kan klassas som naturläkemedel t ex i Svenska Djurapotekets fall som de skriver om i inlägget. Här är protokollsutdraget från SKK:

Varför går jag då igång på det här? Jag tycker inte det på något sätt är fel att använda dessa preparat. Jag är tveksam till att de behövs eller har någon verkan men jag tycker inte det är fel. Det som dock ÄR fel, är att företagen som saluför produkterna inte informerar om karenstider etc. Med Svenska Djurapotekets inlägg som bakgrund verkar man rent av SKITA I DET!! Vilket enligt mig är lite skrämmande. Att man sedan från SKKs sida tittar på produkterna och inte de verksamma ämnena i innehållet förstår jag inte riktigt men är det så att man vill ha en anmälan på produkterna med produktnamnen så ska de få det.

Vad säger då reglerna kring doping och preparat. Jordbruksverket skriver:

“Du får inte påverka en hunds prestationsförmåga eller temperament vid träning eller tävling genom att ge den läkemedel, läkemedelssubstanser eller andra ämnen. Du får heller inte påverka hundens prestationsförmåga eller temperament genom till exempel akupunktur och ultraljud. Aggregat eller liknande som påverkar din hund genom en elektrisk stöt eller annan olägenhet får du inte heller använda.” – jordbruksverket.se

Detta är en typiskt myndighetstext som inte förklarar speciellt mycket. SKK skriver på ett lite bättre, mer förklarande sätt:

“Huvudmotivet till dopingbestämmelserna är djurskyddet, vilket måste betonas eftersom det annars blir svårt att förstå att sådana åtgärder som smärtstillande medel, akupunktur, kiropraktik med mera skulle räknas som ”doping eller annan otillbörlig påverkan”. Anledningen till restriktionerna är alltså helt enkelt att en hund som behöver någon form av behandling uppenbarligen inte är frisk och därför inte ska delta i olika aktiviteter som i grunden utövas för förarens tillfredsställelse. Grundkravet är att en hund på tävling, utställning eller prov inte får vara skadad eller sjuk.

Ordet ”doping” får de flesta att tänka på idrottsmän som tar prestationshöjande medel. Men i hundsammanhang är alltså inte detta den viktigaste problematiken – hunden kan ju, till skillnad från idrottaren, inte själv avgöra vilka hälsorisker den vill ta genom att äta diverse ”kosttillskott” med mera. Huvudmotivet bakom restriktionerna avseende doping och annan otillbörlig påverkan på hund är alltså inte i första hand att förhindra ”fusk”, även om denna aspekt också finns med i bakgrunden, till exempel vid konkurrensbedömningar. Utgångspunkten är djurskyddet, vilket bland annat innebär att även karenstiderna har satts utifrån just djurskyddsperspektivet, det vill säga att karenstiderna har beräknats utifrån den tid det beräknas ta för hunden att tillfriskna från den sjukdom/det tillstånd som vanligtvis behandlas med den aktuella åtgärden/substansen.” – skk.se

Djurskyddet är alltså det som är i fokus och med andra ord vårt ansvar för djurens välbefinnande. Med detta sagt och skrivet vill jag återigen påpeka att jag inte har några problem med att ge hund någon form av naturläkemedel, men däremot ska man avstå att tävla och träna med den under den tid det finns en karenstid. Jag har svårt att tro att man genom dopingtester kan få fram att man har tryckt i sin hund exempelvis grönläppad mussla kontinuerligt. Här får vi dock tänka lite själva att: “Behöver min hund det här för att fungera optimalt?” Om svaret är ja, så kanske man behöver fundera på om hunden ska tävlas eller tränas hårt. Jag ser det även som ett växande problem med tillskott, naturläkemedel etc då det är mer lättillgängligt nu och folk bryr sig inte.

Inom travsporten har man ju karenstider på i stort sett allt. Eller i alla fall anger man det på produkterna. Jag skulle verkligen uppskatta om SKK/SBK och Jordbruksverket kommer med samma krav på tillskott eller produkter för hund. Man bör även titta på att sammanställa en lista över de vanligaste substanserna inom kosttilskott eller naturläkemedel som är belagda med karens så det blir ENKELT för utövare att hitta om det är karens på en substans eller inte. Exempel på substanser: MSM, grönläppad mussla, Hyaluron etc. Vad gäller? Många olika bud…

Något mer jag skulle vilja se är ett ansvarstagande från SBK vad gäller dopingtester över lag. Att man inte tolererar doping (om man nu inte gör det så klart). Vad jag vet så har väl inte några dopingtester utförts de senaste årens SM-tävlingar? Rätta mig gärna om jag har fel… 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.