Säsong, rekrytering och hållbart (Del 1)

Just nu florerar en hel del åsikter i amerikansk fotbollssverige angående speciellt säsongen. Rak eller delad? Junior på höst och senior på vår? Ska vi ha den som det är idag? I det här blogginlägget ska jag framföra mina tankar kring det, men även mina tankar kring rekrytering av ungdomar och hållbarhet för föreningen. Det kommer säkert att uppröra känslor hos många men jag hoppas att när ni läser det igen så kanske det finns något som även ni tycker stämmer.

Först har vi det här med säsongen. Hur är det idag då? I början av 2011 såg det ut som att vi skulle få ihop 7 lag i Superserien och tre matcher varje helg. Tyvärr så valde Djurgården att dra tillbaka sitt spel och börja om i seriesystemet vilket resulterade i endast sex lag och två matcher varje helg. Konsekvensen av detta då? Då DIF’s tillbakadragande kom väldigt sent kunde inte spelschemat göras om vilket resulterade i att vissa lag fick väldigt långa uppehåll i sitt spel. Ett av lagen fick ett nästan två månader långt sommaruppehåll, riktigt tråkigt ur ett ekonomiskt perspektiv då de flesta av lagen har en eller ett par importerade spelare och självklart ska ha lön även om det inte är spel.

Hur gör vi för att komma åt detta då? Enligt mig så skadar det ju inte att testa en modell med en “rak” säsong. En säsong som sträcker sig från mitten av april till slutet på juni med slutspel de två första veckorna i augusti. Då får de flesta som de vill: rak säsong, landslagsuppehåll, fler ledare till juniorfotbollen etc. Det var seniorserierna och då tänker ni – “hur tänker han kring juniorfotbollen då?” Juniorfotbollen tycker jag ska spelas både vår och höst, U-19 på våren och U-15/U-17 på hösten! “Är han knäpp, med U-19 på våren?” Nej, det tycker jag inte. En av anledningarna till att alla juniorserier skulle spelas samtidigt var att inte U-19 spelare skulle även spela seniorfotboll samtidigt och på det sättet riskera att bli “trötta/mätta” på fotboll. Detta tror jag är ett sunt tänk om man tänker på långsiktighet (kommer till detta senare). U-15/U-17 behöver förebilderna i exempelvis ett seniorlag för att utvecklas inom just tackling, blockering, passning och mottagning. Därför är det bra om inte seniorfotbollen krockar med dessa serier då seniorerna förmodligen känner att spela räcker på våren för att sedan ha samma beslastning på hösten, istället för dubbel belastning under hela säsongen.

Nu till paralleller med andra länders serier (jag tar endast högsta serierna). Tittar man på Österrike, som nog är den liga som liknar vår mest, har även de 7 lag i AFL och kör säsong 2011 från 19 mars med sin final den 23 juni. För oss i Sverige är det omöjligt att köra så tidigt på året och det är därför jag säger mitten/slutet på april. Skulle vi köra med dagens upplägg (6 lag, dubbelmöten) hamnar vi med sista seriematchen den 18 alt 25 juni. Om vi då ska ha slutspel och landslagsuppehåll krävs det att vi har det i augusti. Om vi blir 7 lag då? Eller fler? Då tycker jag att vi ska gå ifrån idén med dubbelmöten och istället ha enkelmöten rakt över! Upprör det? Kanske det… Men jag anser att detta är ett riktigt spännande upplägg, varje match gäller och blir inte som en halvlek av en längre. Med dagens dubbelmöten kan vi se stora tabellförändringar på höstdelen och den bästa fotbollen spelas troligtvis under höstdelen av säsongen, under de fem sista omgångarna!

Varför har vi inte en rak säsongen då? Ja, bra fråga. Förslagsvis tror jag att FS lutar sig mot en undersökning som gjordes för ett antal år sedan där man frågade Superserieföreningarna om man vill ha en rak-/delad säsong. Svaren där var en delad säsong. Men med tanke på att fler och fler pratar om att man skulle vilja se enrak säsong så förstår inte jag varför man inte går ihop och får FS att ändra sig i frågan och testa! Så ett litet piskrapp till Superserieföreningarna och även till de andra föreningarna, bli lite engagerade!

Jag har valt att dela in mina tankar i tre delar när jag insåg att det annars blir alldeles för långt för att att sitta o läsa i ett sträck! Så… Stay tuned!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.